Tre tips för dig som söker jobb inom ett nytt område
- Posted by Therese Hagstedt
Tänk dig att du äntligen har kommit på vad du vill bli. Nu är du redo att söka nytt jobb. Det är bara det att det jobb du helst vill ha är långt ifrån den bransch där du tidigare har jobbat. Hur ska du kunna ta steget över till ett helt nytt område?
Det här är ett dilemma som några av mina klienter möter när vi tillsammans har utforskat deras drömmar och identifierat vad de egentligen vill jobba med.
Här besvarar jag tre av de vanligaste frågorna om att söka jobb inom ett nytt område:
1. Varför skulle någon vilja anställa mig som inte har rätt erfarenhet?
Det är inte den som har mest erfarenhet som automatiskt är rätt för jobbet.
Den som kommer in med rätt personliga egenskaper och med stort engagemang, driv och idéer kommer att göra större nytta än den som inte riktigt har hjärtat i jobbet.
Det här vet arbetsgivaren. Faktum är att det rent krasst är för dyrt att anställa någon som inte genuint vill ha jobbet. Det är ditt driv, din vilja och ditt engagemang som räknas.
Däremot behöver du visa att du förstår vad jobbet innebär. Det är extra viktigt om du inte har någon tidigare erfarenhet av arbetsområdet. Du behöver hitta en balans i din ansökan och visa upp både ditt stora engagemang och att du är professionell och har förståelse för arbetsuppgifterna.
Berätta om några konkreta idéer kring vad du skulle vilja göra om du får jobbet och lyft fram relevanta fakta i din CV. Det är två sätt att visa att du vet vad du talar om, även om du inte har arbetat med det här tidigare.
2. Hur kan jag visa att jag är bra på ett jobb som jag inte tidigare haft?
Här gäller det att vara både smart och pedagogisk. Du behöver hjälpa arbetsgivaren att förstå vad det är du kan som är relevant för just det här jobbet, även om dina erfarenheter kommer från en annan bransch.
Även om du inte har jobbat med exakt den roll du söker, så har du säkert haft arbetsuppgifter eller utvecklat färdigheter som kan användas i den nya rollen. Kanske har du tagit en ledarroll utan att ha en formell chefstitel? Har du drivit igenom frågor, övat upp din pedagogiska förmåga eller förhandlat? Har du jobbat med att kommunicera eller att utbilda på något sätt? Allt detta är förmågor som du kan lyfta fram om de är relevanta för jobbet du söker.
Tänk också på att dina kunskaper inte måste komma från tidigare jobb. Det är inte viktigt HUR du ha lärt dig något, det är viktigt ATT du kan det. Glöm inte att lyfta fram sådant du gjort på fritiden om det är relevant. Det kan vara kurser du gått, ideella uppdrag, fritidsintressen eller någonting helt annat.
Anpassa din ansökan och även din CV för varje jobb du söker. Välj noga vad du lyfter fram. Din ansökan och CV har en enda uppgift: att ta dig till en intervju. Du behöver inte redovisa allt. Fundera på vad rekryteraren eller arbetsgivaren behöver veta för att vilja träffa dig och se till att det lyser igenom.
3. Jag brinner verkligen för jobbet jag vill söka. Hur visar jag det utan att det låter klyschigt eller desperat?
Förbered jobbsökningen med att sätta dig ner i lugn och ro och skriva ner varför du vill ha jobbet. Känn in ditt engagemang och skriv från hjärtat. Vad vill du bidra med? Vad är det som gör att du går igång på det här jobbet?
Vilka konkreta idéer har du kring det jobb du vill söka? Vilken del av dig skulle du få använda och uttrycka? Vad är det som gör att du är beredd att släppa det du tidigare gjort för att gå in i något nytt?
När du skriver fritt och utan att försöka anpassa dina ord till en ansökan så kommer du att känna ditt engagemang och få idéer. Det kommer både att ge dig kraft att söka jobben och formuleringar som du kan använda senare.
Du behöver inte använda alla de ord som du skrev ner nyss, när du väl skriver din ansökan. Däremot tror jag på att våga vara personlig även i själva ansökan och CV. När du skriver från hjärtat och vågar visa ditt engagemang så kommer läsaren att få en tydligare bild av vem du är som person. Ditt engagemang kommer att lysa igenom.
När du använder ord som kommer från hjärtat så kommer inte orden att upplevas klyschiga. Det är däremot risken om du bara skriver något som du tror att läsaren vill höra. Var dig själv när du skriver, på riktigt.
Jag tror på dig
Den arbetsgivare som anställer dig kommer att ha gjort ett riktigt kap. Du är modig, du vet vad du vill och du är redo för jobbet.
Släpp känslan av att du kommer med mössan i hand. Välj att tro på dig själv och det du kan. Gör det du kan för att visa att du har rätt personlighet, att du brinner för jobbet, att du har driv och engagemang, att du förstår vad jobbet innebär och att du gjort ett bra jobb i dina tidigare anställningar. Det är det som gör dig intressant för din nästa arbetsgivare.
0 Kommentarer